Ostoskori on tyhjä.
Ohje
Ohje on n. 12 sämpylälle!
Tarvitset:
- 650 g kylmää vettä150 g kylmää laktoositonta luonnonjogurttia tai kasvipohjaista jogurttia
- 20 g hiivaa
- 3 tl Himalajan suolaa
- 20 g oliiviöljyä
- 10 g vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia
- 160 g gluteenittomia kaurajauhoja
- 150 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
- 150 g riisijauhoja
- 60 g gluteenittomia kaurahiutaleita
- 20 g Elixi pellavansiemeniä
- 25 g karkeaa psylliumkuorijauhetta
Sämpylätaikinan pyörittelyyn: kylmää vettä tai oliiviöljyä
Pinnalle: unikonsiemeniä, pellavarouhetta tai yrttejä
Tee näin:
Yhdistä kulhossa vesi, jogurtti, hiiva, suola, oliiviöljy ja siirappi. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää kuivat aineet taikinanesteeseen koko ajan vispilällä sekoittaen.
Taikina on tässä vaiheessa todella löysää, mutta älä lisää yhtään jauhoja. Kun taikina tekeytyy, psyllium imee itseensä taikinan kosteutta, jolloin rakenne napakoituu. Vaivaa taikinaa lopuksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla viisi minuuttia. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksi tuntia.
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Gluteeniton leipä vaatii hieman tavallista kovemman paistolämpötilan.
Nostele öljytyllä ruokalusikalla pellille asetetun leivinpaperin päälle kuusi taikinanpalaa eli puolet taikinasta. Jätä loppu taikina vielä kulhoon kelmun alle. Taikinasta on helppo pyöritellä vedellä kostutetuin käsin kauniin muotoisia sämpylöitä.
Ripottele sämpylöiden päälle unikonsiemeniä, Elixi pellavarouhetta tai vaikka yrttejä. Anna kohota pellillä puoli tuntia. Paista uunin keskitasossa 20–25 minuuttia.
Sillä aikaa, kun toinen pelti paistuu, nostele loput taikinat pellille ja toimi kuten edellä.
Halkaise sämpylät vasta ihan jäähtyneinä ja nauti ihanan balsamico-kastikkeen kera aamupalaksi!