Pellavamuna
Kananmunan voi leivonnassa korvata pellavarouheella

Kananmunan korvaaminen pellavarouheella

Kananmunan voi korvata leivonnassa pellavansiemenjauheesta tai -rouheesta ja vedestä tehtävän seoksen avulla:

  • Yksi ruokalusikallinen (15 ml) rouhittua/jauhettua pellavansiementä ja 3 ruokalusikallista vettä = 1 pellavamuna.
  • Sekoita pellavarouhe ja vesi käsin tai koneella ja anna seistä noin 5-15 minuuttia, tai niin kauan, että siitä muodostuu limamainen tahna.

Yleispäteväohje on, että yksi pellavamuna vastaa yhtä kananmunaa. Tämä ei välttämättä toimi kaikessa leivonnassa.

Huom! Pellavamuna ja kananmuna eivät toimi täysin samalla tavalla leivonnassa.
* Pellavamunan tehtävä on tuoda leivonnaisiin kosteutta ja toimia sidosaineena.
* Kananmuna tuo leivonnaisiin rakennetta, sitoo ainesosia toisiinsa ja auttaa leivonnaisia kohoamaan.

Pellavamunan ja kananmunan koostumukset eroavat toisistaan. Kananmuna sisältää esimerkiksi enemmän rasvaa kuin pellavarouhe, joten taikinaan voi olla tarpeen lisätä esimerkiksi öljyä.