Tässä helppo ja muunneltava leipäohje kaikille, jotka arvostavat vaivatonta leivän leivontaa. Kaappiin kannattaa aina varata jauhoja (vehnä, ruis-, hiivaleipäjauhoja), hiivaa, suolaa ja sokeria ja niilläkin jo pärjää. Jos haluaa leivästä astetta ravitsevampaa, voi joukkoon lisätä esimerkiksi pellavansiemen- tai hampunsiemenrouhetta. Näistä saa kuitua, kasviproteiinia, omega-3-rasvahappoja, lignaania ja kivennäisaineita. Tässä ohjeessa on käytetty vehnäjauhojen lisäksi Elixi Pellavansiemenrouhetta, ruisjauhoja ja kaurahiutaleita.

RESEPTI

6 dl vettä
7 dl vehnäjauhoja
1 dl Elixi Pellavansiemenrouhetta
2 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 pussi kuivahiivaa

OHJE:

Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Kuivahiivaa käytettäessä veden pitää olla selvästi kädenlämpöistä lämpimämpää. Sekoita veteen suola ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos muutamassa erässä veden joukkoon. Sekoittamisessa ja vaivaamisessa voit käyttää käsivatkainta ja taikinakoukkuja. Taikinaa ei tarvitse vaivata kauaa, vain sen verran, että se on tasainen ja siihen muodostuu pieni sitko.

Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla 50-60 minuuttia. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle, muotoile pötköksi, mutta älä vaivaa enää. Leikkaa pötköstä tasakokoisia paloja ja halutessasi muotoile kevyesti. Taikina on melko löysää, ja siksi sitä on hankalampi käsitellä ja riittääkin, että sämpyläpalat leikkaa taikinapötköstä ja siirtää ne pellille ilman muotoilua. Paista sämpylöitä 240 asteessa uunin keskitasolla 18-20 minuuttia uunista riippuen. Leivät voi säilyttää leikkuulaudalla ilman pussia tai paperipussissa, näin paiston aikana muodostunut rapea kuori säilyy.

VINKKI NRO 1:
Laita uuniin vesikulho paistamisen ajaksi. Leipiin tulee ihanan rapea kuori vesihöyryn ansiosta.

VINKKI NRO 2:
Jos sinulla ei ole muita kuin vehnäjauhoja, saat herkulliset sämpylät myös niistä. Silloin laitat vaan 12 dl vehnäjauhoja.

VINKKI NRO 3:
Voit tehdä ohjeella myös kaksi leipää. Taikinan voi jakaa kahteen osaan, muotoilla hieman pitkulaiseen muotoon, halutessaan vielä kiertää taikinapötkojä rullalle ja siirtää uunipellille. Sama paistoaika toimii sämpylöissä ja leivissä.

Nautinnollisia leivontahetkiä!