Ainekset
- 6 dl vettä
- 10 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl Elixi Kuorittuja hampunsiemeniä
- 1 pss kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
Ohjeet
Viikonlopun leivontavinkki: ravitseva, herkullinen ja helppo hampunsiemenleipä. Tässä ohjeessa ei tarvitse osata kuin mitata ja sekoittaa!
Lisäämällä leipätaikinaan Elixi Kuorittuja Hampunsiemeniä, saat leivästä astetta ravitsevampaa. Hampunsiemenet ovat hyvin ravintorikkaita ja sisältävät runsaasti kuitua, proteiinia ja optimaalisessa suhteessa omega-3 ja omega-6 rasvahappoja. Halutessasi voit korvata osan vehnäjauhoista esimerkiksi ruisjauhoilla.
Valmistus
Lämmitä vesi esimerkiksi mikrossa 42 asteiseksi. Kuivahiivaa käytettäessä nesteen pitää olla selvästi kädenlämpöistä lämpimämpää. Sekoita veteen suola, sokeri, hampunsiemenet ja kaurahiutaleet. Lisää kuivahiiva jauhojen joukkoon ja lisää jauhot 2-3 erässä veden joukkoon. Voit sekoittaa taikinan käsin, puuhaarukalla tai käsivatkaimen taikinakoukuilla. Taikinaa ei tarvitse vaivata kauaa, sen verran, että se on tasainen ja siihen muodostuu pieni sitko.
Anna taikinan kohota liinan alla 50-60 minuuttia. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja ripottele jauhoja päälle. Taikina on löysää. Jaa taikina lastalla kahteen osaan ja kierrä taikinapötköjä rullalle halutessasi. Leivästä tulee näin kivan rustiikkisen näköinen.
Nosta leivät uunipellille ronskilla otteella ja suhteellisen nopeasti, ettei taikina valu käsistä. Paista leipiä 240 asteessa 20 minuuttia uunin keskitasolla.
Ota valmiit leivät uunista ja laita jäähtymään ritilän päälle. Säilytä leivät leikkuulaudalla ilman pussia tai paperipussissa. Rapea kuori pitää kosteuden leivässä sisällä ja estää leipää kuivumasta.
NRO 1:
Laita uuniin vesikulho paistamisen ajaksi. Leipiin tulee ihanan rapea kuori vesihöyryn ansiosta.
NRO 2:
Samalla ohjeella voit tehdä sämpylöitä