Ostoskori on tyhjä.
Miten irti sokerikoukusta?
Huomaatko napostelevasi päivän mittaan lisättyä sokeria sisältäviä, niin sanottuja helppoja välipaloja? Jatkuuko sama kaava myös illalla televisiota katsoessa? Katsotaan, miten sokeri vaikuttaa kehoomme ja millaisilla valinnoilla voisimme auttaa tilannetta.
Sokerikoukku alkaa usein salakavalasti, kun lisäämme ruokavalioomme ja päivittäisiin rutiineihimme sokerisia välipaloja. Ajatellaan, että on helppoa saada nopeat energianostot vaikkapa suklaapatukasta juuri ennen palaveriin kiirehtimistä, tai jätetään ateriavälit niin pitkiksi, että illallista kokatessa on pakko avata karkkipussi.
Sokerikoukkuun tunnesyömisen kautta
Myös tunnetilamme ja niiden vaihtelu vaikuttavat ruokailutapoihimme. Joillakin ahdistus saattaa lisätä herkuttelua, stressi estää meitä tekemästä parempia valintoja, ja joillain taas tilanne on päinvastainen. Kyse on tunnesyömisestä. Koska sokeri on addiktoiva aine, myös toleranssimme siihen kasvaa ja ajan kuluessa alamme tarvita suurempia annoksia. Nälkä kasvaa syödessä!
Lisätty sokeri on haitallista elimistölle
Lisätty sokeri, jota saamme muun muassa leivonnaisista, makeisista ja limuista on suurina annoksina erittäin haitallista elimistölle. Sokeri lisää maksan rasvoittumista, riskiä 2. tyypin diabetekselle, reikiinnyttää hampaita ja edesauttaa lihomista. Runsas sokerin käyttö myös lisää riskiä sepelvaltimotaudille.
Sokerin päivittäinen ravitsemussuositus on enintään noin 10% päivittäisestä kalorimäärästä, yleisesti ottaen siis noin 50 grammaa. WHO suosittaa tahollaan enintään 25 grammaa. Tämän määrän saamme helposti muun muassa parista pullasta tai mehulasillisesta. Luontaisten sokerien, kuten hedelmäsokerin määrää ei oteta huomioon.
Pienillä päivittäisillä sokerimäärillä, kuten esimerkiksi 15-25 grammalla ei ole terveydelle muita haittoja, kuin hampaiden reikiintymisen riski. Kaikkea sokeria ei siis ole syytä poistaa ruokavaliostaan, on vain syytä tehdä tiedostavia valintoja.
Keinomakeuttajien terveyshaitoista on tarjolla paljon ristiriitaista tietoa, mutta kohtuudella käytettynä ne ovat terveydelle huomattavasti vaarattomampia kuin runsas sokerin käyttö.
Miten ikävästä sokerikierteestä sitten voi päästä irti?
Listasimme alle vinkkimme.
Kiinnitä huomiota aamiaiseen
Ensinnäkin, älä jätä aamiaista väliin! Hyvä aamiainen koostuu ainakin kuitupitoisesta hiilihydraatinlähteestä, jollaisia muun muassa puuro ja leseet ovat. Aamupalalla nautitut kuidut kontrolloivat verensokeria, ja vähentävät tarvetta tukeutua epäterveellisiin, nopeisiin energiapiikkeihin suklaapatukoiden ja muiden herkkujen muodossa seuraavaan ateriaan asti.
Yksi tavallisimmista syistä terveellisen aamiaisen väliin jättämiseen aikuisilla lienee kiire. Lapset pitäisi pukea ja viedä hoitoon, aamun ensimmäiseen palaveriin pitäisi valmistua tai sängystä nouseminen venyi. Elixin pellava Makurouhe on helppo ja nopea tapa lisätä runsaasti kuitua, proteiinia ja lignaania sekä herkullista makua aamiaiseen vaikkapa jugurtin tai smoothien joukkoon.
Muista välipalat, mielellään jo ennen kuin niitä tarvitaan
Nimenomaan välipalojen tiedostava ajoittaminen auttaa sokerin vähentämisessä. Kun varaudumme jo etukäteen siihen, että iltapäiväkahvin kylkeen olisi hyvä ottaa pieni välipala, voimme tehdä tietoisen valinnan sen ravitsevuudesta. Tällainen välipala voisi olla vaikkapa terveelliset välipalakeksit.
Älä anna ateriavälin venyä liian pitkäksi
Kultainen keskitie on avain itselle sopivan ateriavälin löytämiseksi. Jatkuva napostelu on haitallista hampaille, ja liian pitkäksi venynyt ateriaväli tekee meistä nälkäisiä ja taipuvaisia sortumaan nopeita energiahuippuja tarjoaviin sokeripommeihin.
Yleisesti voidaan suositella ateriaväliksi 3-5 tuntia. Tämän isompi väli on jo liikaa.
Ei kauppaan tyhjällä vatsalla
Tämä on klassinen sudenkuoppa meistä monelle! Ostoslistan laatiminen etukäteen auttaa välttämään spontaaneja mielitekoja ja säästää aikaa. Mikäli ostoksille on mentävä vaikkapa suoraan töistä, olisi hyvä sitä ennen nauttia edes jokin pieni välipala. Elixi Hemp Protein & Fiber Shake on hamppuproteiinipohjainen juomajauhe, joka sekoitetaan 2-2,5 dl vettä juomapullossa – se sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua, jotka pitävät kylläisenä seuraavaan ateriaan asti.
Nuku ja ulkoile riittävästi, estä stressiä
Koska tiedämme jo, että stressitilassa aivomme ovat koetuksella eikä kapasiteettia tiedostaviin valintoihin välttämättä ole käytettävissä, on sitä hyvä ennaltaehkäistä. Riittävä unensaanti ja liikunta, esimerkiksi kevyt ulkoilu, ehkäisee stressiä, ja auttaa palautumisessa. Hyvin palautuneena taas jaksaa kiinnittää huomiota ruokavalioon, ja elimistö toimii jo valmiiksi siten miten sen tulisi toimia, eikä huuda sokerin perään energian toivossa.
Kohtuus ennen ehdottomuutta
Kohtuus kaikessa on usein parempi kuin tiukka ehdottomuus jossain tietyssä asiassa. Näin pätee suurimmalla osalla meistä myös sokerin kohdalla. Usein totaalikieltäytyminen johtaa sortumisiin, joissa tulee nautittua paljon enemmän sokeria yhdellä kertaa kuin kohtuukäytössä olisi tullut käytettyä viikossa. Lisäksi käteen jää tunne epäonnistumisesta.
Voisit esimerkiksi valita itsellesi jonkin tietyn herkun, jota voit nauttia hyvillä mielin muutamina päivinä viikossa tietäen, ettei siitä ole haittaa.