Stressitilassa aivomme yrittävät parhaansa mukaan sopeutua eri ympäristöihin.
 
Tiedetään, että hyvänlaatuinen stressi, eli eustressi, auttaa ihmistä suoriutumaan tehtävistä, kehittymään ja kasvattamaan taitojaan. Eustressi ei siis ole ihmiselle uhkaava tila, vaan kyse on täysin tarpeellisesta ja jopa välttämättömästä reaktiosta erilaisiin tapahtumiin ja tilanteisiin. 
Vaikka hyvänlaatuinenkin stressi kuluttaa elimistöä, piilee vaara kuitenkin pahanlaatuisessa stressissä, jonka koemme negatiivisena. Erityisen haitallista on stressitila, joka pitkittyy eikä anna aivoillemme rauhaa ja palautumismahdollisuutta. Tässä tilassa aivojen mantelitumake laajenee ja etuotsalohko kutistuu. Pitkään jatkunut epäbalanssi uhkaa koko terveyttämme. 
Seuraamuksia on monia, ja yksi niistä on immuniteettitason heikentyminen. Olet varmaan itsekin joskus sairastunut todella stressaavan ajanjakson päätteeksi tai juuri loman alussa flunssaan, kun olet viimeisen työviikon aikana kiirehtinyt saamaan kaikki asiat pakettiin – syy on voinut piillä juurikin huonossa palautumisessa! Usein stressatessamme myös muisti pätkii ja uuden oppiminen on hankalaa, sillä aivokapasiteetti kuluu stressitilan hallintaan. Stressi on varsin kokonaisvaltainen tila, jolla on vaikutuksia myös mielialaamme, suoliston toimintaan ja aineenvaihduntaan.
Stressaavien asioiden käsittely, liikunta ja riittävä lepo palautumiseen ovat hyviä keinoja palauttaa kehon toiminnot normaalille tasolle, mutta myös ruokavaliolla on paljon vaikutusta!
Turvotus, vinkit vatsan hyvinvointi
 

Omega-3 tukee aivojen palautumismahdollisuuksia

Jatkuvasti uusiutuvia aivojamme ja niiden palautumiskykyä voi vahvistaa muun muassa lisäämällä stressihormoneja vaimentavia Omega-3 rasvahappoja päivittäin nautittujen ruoka-aineiden joukkoon. Aivomme koostuvat suurelta osin erilaisista rasvahapoista, ja kaikkia elimistölle tärkeimpiä rasvahappoja emme pysty itse luonnollisesti tuottamaan. 
Pellavansiemenet ja pellavansiemenöljy ovat erinomaisia kasvikunnan Omega-3 lähteitä. Elixin pellavansiemenöljy sisältää 59% välttämätöntä Omega-3a, 15% välttämätöntä Omega-6:a ja 14% Omega-9 -rasvahappoa. 93% öljyn rasvasta on tyydyttymätöntä.
 

Kuidut suoliston apuna

Pellavan hyödyllisyys ei rajoitu vain hyviin rasvahappoihin, siitä saa myös valtavan määrän kuitua, joka omalta osaltaan edistää kehon stressinhallintakykyä ja suolen normaalia toimintaa. 
Vertailuna, ruisleipäviipaleessa on keskimäärin kuitua noin 3 grammaa, kun taas kahdessa ruokalusikallisessa (suositeltava päiväannos on 1-2 rkl)  pellavansiemenrouhetta on kuitua lähes 6 grammaa. 
Elixin Pellavansiemenrouheessa on 37% ravintokuitua, josta ⅔ on liukenematonta kuitua ja ⅓ liukenevaa kuitua. 
 
Liikunta auttaa stressinhallinnassa
 

Vältä turhia energiapiikkejä

Kiireessä ja stressissä unohdamme usein syödä säännöllisesti, terveellisesti ja monipuolisesti. Sen sijaan, että tukisimme kehomme ja aivojemme palautumismahdollisuuksia juuri silloin kun se olisi kaikista tarpeellisinta, unohdamme syömisen kokonaan ja ahmimme nälkäämme epäterveellisiä ruokia vääriin aikoihin. 
Verensokeritaosta huolehtiminen auttaa stressinhallinnassa, sillä stressitilan tuottama kortisoli nostattaa insuliinitasojamme. Siksi kannattaa valita ruokavalioon esimerkiksi sellaisia aamiaisia, jotka pitävät meidät kylläisenä pitkään ilman, että meidän tarvitsee nostaa insuliinitasojamme turhilla hiilihydraateilla
pitkin aamupäivää. Sama koskee tietenkin myös lounasta! 
Pitkään kylläisinä pitäviä aamiaisia ovat esimerkiksi tuorepuurot ja smoothiet, joiden sekaan on laitettu runsaskuituputoista pellavansiemenrouhetta ja hyviä rasvoja sisältäviä pähkinöitä. Lounaaksi voi nauttia esimerkiksi salaattia avokadolla ja pellavansiemenöljyllä, ja ripotella päälle pellavansiemeniä
 

Ehkäisy on paras lääke

Elimistölle kaikista edullisinta on tietenkin ennaltaehkäistä pitkiä stressaavia ajanjaksoja huolehtimalla omasta jaksamisesta mahdollisimman hyvin. Mutta koska elämäntilanteet ovat harvoin ennakoitavissa, kannattaa ruokavalioon ja tarvittaviin ravintoaineisiin kiinnittää huomiota aina. Tällöin stressaavan ajanjakson yllättäessä elimistöllämme on jo lähtökohtaisesti paremmat edellytykset selviytyä ja palautua
Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäiseen tilaukseesi -20% alennuksen ja ilmaisen toimituksen! Muista myös seurata meitä Facebookissa ja Instagramissa parhaiden vinkkien saamiseksi jatkossakin!