Huomioithan, että tämän kirjoituksen tarkoitus on antaa ohjeita lievästi koholla olevien verensokeriarvojen (arvot välillä 6,1–6,9 mmol / L) hallintaan.

MITÄ TARKOITTAA LIEVÄSTI KOHOLLA OLEVA VERENSOKERI?

Kohonnut paastoverensokeri (Diabeteksen esiaste) on lisääntymässä oleva osittain elintapoihin liittyvä ongelma. Se on harmaa alue terveen sokeriaineenvaihdunnan ja diabeteksen välillä. Se näkyy kohonneena paastoglukoosina, heikentyneenä glukoosinsietona tai molempina. Syynä voi olla insuliinin heikentynyt vaikutus kudoksissa, kuten maksassa, lihaksissa tai rasvakudoksessa, tai haiman huonontunut insuliinin eritys.

Kohonneen verensokerin toteaminen

Ainoa luotettava tapa todeta verensokerin taso, on mittaaminen. Mittaamisen voi tehdä itse hankkimallaan mittarilla tai sitten käydä mittauttamassa lääkärillä käynnin yhteydessä tai laboratoriossa, jonne pääsee ilman lähetettä.

Verensokerin mittaaminen antaa hoitoon varmuutta ja lisää turvallisuuden tunnetta. Kun mittaustulokset kirjaa ylös, niitä voi tarkastella pitkällä aikavälillä.  Merkinnöistä on helppo seurata esimerkiksi sitä, miten ruoka tai liikunta vaikuttaa verensokeriin. 

Kohonneen verensokerin haitat

Korkea verensokeri vahingoittaa pieniä verisuonia (hiussuonia) ja valtimoita, minkä seurauksena tiettyjen elinten toiminta voi häiriintyä vakavasti. Seurauksena voi olla silmän verkkokalvosairaus, munuaissairaus TAI ääreishermoston häiriö. Se aiheuttaa särkyjä ja tuntoaistin muutoksia tai sen heikentymistä

Verensokerin hallinta ruokavaliomuutoksella

 • Mikäli koet olevasi ylipainoinen, vähennä päivittäistä energiansaantia muuttamalla ruokailutottumuksia ja syömällä useita pienempiä aterioita päivässä.
 • Jätä kaikki ylimääräinen napostelu pois, karkit, pullat, makeat jälkiruuat, sokeripitoiset juomat
 • Syö säännöllisesti terveellinen aamupala, johon sisältyy kuitua, proteiinia, hyviä rasvahappoja
 • Hyviä proteiinin ja kuidun lähteitä ovat pellavan- ja hampunsiemenrouheet. Paras kasviomega-3:n lähde on pellavansiemenöljy
 • Valmisruokien sijaan kannattaa syödä ja valmistaa itse ruokaa, jonka sisällön tiedät: kalaa, lihaa, kanaa
 • Nopeasti hajoavia hiilihydraatteja kannattaa välttää (esim. vehnäpohjaiset vähäkuituisettuotteet, kuten pasta)
 • Syö päivittäin kasviksia (esim. monipuolista salaattia), hedelmiä ja marjoja,
  400–500 grammaa päivässä.

Lisää liikuntaa

 • Liikunta edistää laihtumista ja painonhallintaa, mikä huomattavasti parantaa sokeriaineenvaihduntaa. Sen lisäksi liikunta lisää solujen insuliiniherkkyyttä, mikä alentaa verensokeria ilman laihtumistakin.
 • Normaali terveellinen liikkuminen toimii. Liikunnassa tärkeintä on säännöllisyys. Hyvin erilaiset liikuntamuodot ovat mahdollisia; pääasia on, että liikutaan.
 • Terveysliikunta tarkoittaa vähintään puolen tunnin kävelyä vastaavaa liikkumista useimpina päivinä viikossa. Kaikki, mikä tulee sen päälle, lisää liikunnan tehoa. Välttämätöntä ei ole liikkua yhtäjaksoisesti, vaan puolen tunnin liikunnan voi koota vaikka 10 minuutin pätkistä.
 • Arkiliikunta eli jalkojen ja muiden lihasten ahkera käyttäminen päivän askareiden yhteydessä on myös liikuntaa ja hyödyllistä. Arkiliikunnan määrää voidaan mitata askelmittarilla. Tutkimuksissa on todettu, että 10 000 askelta päivässä edistää painonhallintaa ja on siten hyvä tavoite.

Edellä mainittujen ohjeiden noudattamisen ohella voi käyttää tuotetta, joka edistää veren glukoosiarvojen pysymistä normaalina.