Vatsan turvotus vaivaa monia, varsinkin näin joulupyhien jälkeen. Keräsimme 10 vinkkiä kuinka ravitsemuksen ja liikunnan avulla voi vaikuttaa vatsan hyvinvointiin ja hyvään oloon.

1. Vesi on kaiken a ja o

Moni kokee, että juuri veden juominen saa vatsan turpoamaan. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, turvotus johtuu usein nimenomaan veden puutteesta. Nestehukassa elimistö pyrkii pitämään kiinni viimeisestäkin pisarasta.

Vettä kannattaa juoda pieninä annoksina päivän mittaan. Vesi toimii myös voiteluaineena ruuansulatuskanavissa, jolloin se poistaa elimistöstä muun muassa kuona-aineita. Elimistön tulisi saada noin 1–1,5 litraa vettä tasaisesti koko päivän ajan.

2. Kuitu auttaa ummetukseen

Yksi tyypillisimmistä turvotuksen aiheuttajista on liian vähäisen kuidun aiheuttama ummetus. Hyvä ummetuksen hoito helpottaa yleensä myös turvotusoireita.

Tottumattoman kannattaa lisätä kuitua ruokavalioonsa vähitellen ja suosia liukenevaa kuitua (kuten pellavansiemenrouhetta). Kuidun kanssa tulee nauttia paljon vettä.

3. Maitohappobakteerit

Maitohappobakteerit eli probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka tasapainottavat suoliston toimintaa. Lactobacillus rhamnosus GG on maailman tutkituin maitohappobakteerilajike, ja sitä löytyy runsaasti Elixin Gastrobene-valmisteesta. 

4. Pienennä annoskokoa

Vältä liian suuria ruoka-annoksia, joiden sulaminen vatsassa kestää pitkään. Syö mieluummin pieniä annoksia ja useammin. Annoskokoa kannattaa pienentää etenkin iltaa kohden, jolloin suoliston liikkeetkin hidastuvat.

5. Pureskele kunnolla

Pureskele ruoka huolellisesti ennen nielemistä. Hotkiessa tulee helposti nieltyä ruuan mukana myös ilmaa, joka kertyy suolistoon aiheuttaen ilmavaivoja ja tukalaa oloa.

6. Liiku säännöllisesti

Liikunta pistää vauhtia suoliston toimintaan ja lievittää sen lisäksi stressiä. Lyhytkestoinen ja kevytkin liikunta riittää, kunhan liikut säännöllisesti, vatsasi kyllä kiittää.

7. Kevennä suolamääriä

Suolan natrium sitoo itseensä vettä aiheuttaen turvotusta. Vähentämällä suolan määrää siitä johtuva turvotus vähenee yleensä parissa päivässä. Elixi Heartbene sisältää kaliumia sitraattina, mikä poistaa elimistöstä ylimääräistä natriumia.

8. Rasvaa kohtuudella

Rasva hidastaa ruuansulatusta ja vatsalaukun tyhjenemistä, mikä puolestaan voi aiheuttaa turvotusta.

9. Kokeile eri ruoka-aineiden karsimista

Pavut, kaalit ja sipulit… Ilmaa suolistoon kerryttäviä ruoka-aineita on monia, mutta kaikki niistä eivät aiheuta ongelmia kaikille. Kokeilemalla saat selville, mitkä ruoka-aineet itsellesi sopivat ja mitkä eivät. Laktoosi-intoleranssista kärsivät osaavat välttää maitotuotteita, mutta niistä voi saada oireita hekin, jotka eivät omaisikaan maitosokerin imeytymishäiriötä.

10. Korvaa hiilihapolliset juomat vedellä

Limujen ja muiden hiilihappojuomien sisältämä hiilidioksidi aiheuttaa monille närästystä ja turvotusta. Vanha tuttu vesi on parempi vaihtoehto janojuomaksi.

Kotimainen Gastrobene-ravintolisä on suunniteltu vatsan normaalin toiminnan edistämiseen. Tuote yhdistää ensimmäistä kertaa pellavan kuitujen sekä maailman tutkituimman maitohappobakteerin, Lactobacillus rhamnosus GG:n hyödyt yhteen tuotteeseen. Lisäksi se sisältää myös välttämättömiä omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja sekä runsaasti lignaania.