Chia on todellinen superfood

Chiansiemenet ovat pieniä siemeniä, jotka ovat peräisin Salvia hispanica -kasvista, joka kuuluu minttuperheeseen. Ne ovat olleet osa ihmisen ruokavaliota jo vuosituhansien ajan, erityisesti Keski- ja Etelä-Amerikan intiaanikansojen keskuudessa. Viime vuosikymmeninä chiansiemenet ovat nousseet suosioon ympäri maailman niiden ravintorikkauden ansiosta, ja chia tunnetaan todellisena superfoodina. 

Ravintoarvo ja koostumus

Vaikka chiansiemenet ovat pienikokoisia, ne ovat äärimmäisen ravintorikkaita. Ne ovat erityisen tunnettuja omega-3-rasvahappojen, kuidun ja proteiinin lähteinä. Esimerkiksi vain kahdessa ruokalusikallisessa chiansiemeniä voi olla jopa 11 grammaa kuitua, mikä on noin kolmasosa aikuisen päivittäisestä kuidun tarpeesta.

Omega-3-rasvahappojen lisäksi chiansiemenet sisältävät runsaasti omega-6-rasvahappoja, jotka ovat välttämättömiä terveydelle. Lisäksi ne ovat hyvä proteiinin lähde – ne sisältävät kaikkia yhdeksää välttämätöntä aminohappoa, mikä tekee niistä erinomaisen lisän kasvipohjaisille ruokavalioille.

Chiansiemenet ovat myös hyvä kalsiumin, fosforin, magnesiumin ja sinkin lähde.

Käyttötapoja

Chiansiemeniä voi käyttää monin eri tavoin osana terveellistä ruokavaliota. Yksi suosituimmista tavoista on liottaa niitä nesteessä, kuten vedessä tai mehussa, jolloin ne muodostavat geelimäisen kerroksen. Tämä geeli voidaan lisätä esimerkiksi smoothieihin, jogurtteihin tai puuroihin. Elixin Chiasiemenrouheessa on valmiiksi rikottu rakenne, joten tätä esiliotusta ei tarvitse tehdä, vaan tuote on käyttövalmis. 

Chiansiemeniä voi myös ripotella suoraan salaatteihin, jogurtin päälle tai leivonnaisiin antamaan niille terveellisen lisän. Niitä voidaan myös käyttää munien korvikkeena leivonnassa, erityisesti vegaanisissa resepteissä.

Elixi Chiasiemenöljy sopii miedon makunsa ansiosta loistavasti salaatinkastikkeisiin ja smoothieen, tai sitä voi nauttia sellaisenaan ruokalusikallisen päivässä. Elixin chiatuotteet ovat markkinoiden ainoita kotimaassa valmistettuja chiatuotteita.