Hampunsiemenet: Monipuolinen Superfood

Hamppu on ollut tärkeä viljelykasvi jo vuosituhansien ajan, hampunsiementen suosio on hiljalleen lähtenyt taas nousuun viime vuosien aikana. Hampunsiemeniä nautitaan edelleen niiden monipuolisuuden ja ravitsevuuden vuoksi. 

Hampun viljelyn historiaa

Hampun viljely juontaa juurensa muinaiseen Kiinaan ja Intiaan, missä sitä hyödynnettiin niin tekstiilien valmistuksessa kuin ruoassa. Euroopassa hampun viljely yleistyi keskiajalla ja se oli erityisen suosittua aina 1800-luvun loppupuolelle asti, jolloin sen käyttö rajoittui lähinnä teollisiin tarkoituksiin. Nykyään hampun viljely on jälleen kasvussa myös meillä Suomessa.

Ekologisuus ja kestävä kehitys

Hampunsiemenen ekologisuus ja monipuolisuus tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon niin viljelijöille kuin kuluttajillekin. Hamppu tarvitsee vähemmän vettä ja torjunta-aineita kuin monet muut viljelykasvit, ja se voi kasvaa monenlaisissa maaperäolosuhteissa. Lisäksi hampun viljely parantaa maaperän laatua ja voi auttaa vähentämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Hampunsiemenet ovatkin erinomainen valinta ympäristötietoisille kuluttajille. Hampunsiemenen hinta on myös varsin kuluttajaystävällinen. 

Ravintosisältö ja terveysvaikutukset

Hampunsiemenet ovat chian ja pellavansiemenen tapaan pieniä ravintopommeja. Ne ovat erinomainen proteiinin lähde, ja sisältävät runsaasti terveellisiä rasvahappoja, kuten omega-3 ja omega-6 rasvahappoja. Lisäksi hampunsiemenet sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja magnesiumia.

Käyttötarkoitukset

Hampunsiemeniä voi käyttää monipuolisesti sellaisenaan, ruoanlaitossa ja leivonnassa sekä osana aterioita. Ne sopivat mainiosti esimerkiksi smoothieihin, jogurtin tai puuron päälle, tai salaatteihin. Elixin hampunsiementuoteperhe tarjoaa vaihtoehtoja kaikkiin tarpeisiin: kokonaiset hampunsiemenet, kuoritut hampunsiemenet, hampunsiemenrouhe, hamppuproteiinijauhe, Hemp protein & fiber shake sekä kylmäpuristettu hampunsiemenöljy. Näitä tuotteita voi helposti sisällyttää osaksi päivittäistä ruokavaliota, oli kyse sitten aamiaisesta, välipalasta tai iltapalasta.