Rutiinit ja oikeanlainen ruokavalio edistää myös työhyvinvointia

Pitkältä kesälomalta töihin palaaminen on monille haastava paikka. 

Lomalla on unirytmi saattanut mennä sekaisin, liikuntaharrastukset jääneet tauolle ja tullut syötyä mitä sattuu ja sitäkin epäsäännöllisesti. Kehomme viestii rutiinien puutteesta väsymyksellä, stressillä, vatsavaivoilla ja yleisellä kankeudella – ja meidän on aika kuunnella.

Listasimme omat vinkkimme hyvinvoinnin haltuun ottamiseen ja mukavaan arkeen paluuseen! 

 

Elixi pellava karpalo Makurouhe kulhossa

Omega-3 rasvahapot stressinhallintaan ja aivotoimintaan

Harva meistä pystyy kokonaan suojautumaan stressiltä elämässään, ja oikeanlainen stressi onkin suoriutumisen kannalta välttämätöntä. Haitalliseksi stressi kehittyy, kun tila pitkittyy ja alkaa kuormittamaan aivojamme. Aivojen mantelitumakkeen ja etuotsalohkon jatkuva epäbalanssi on terveydelle vaarallista, ja siksi onkin syytä kiinnittää huomiota asioihin, jotka stressaavat meitä ja valmistella aivomme stressistä palautumiseen hyvissä ajoin. 

Mikäli kesälomaasi edelsi tavanomaista kiireisempi työrupeama kaikkien yrittäessä saada hommia kasaan poissaolon ajaksi, on todennäköistä, että sait lomaseuralaiseksi kesäflunssan tai vähintään romahduksen jaksamisessa. Tämä johtuu stressin aiheuttamasta vastustuskyvyn heikkenemisestä, joka taas johtuu huonosta palautumisesta. 

Aivomme uusiutuvat jatkuvasti, ja niitä ja niiden palautumismahdollisuuksia voi ruokkia lisäämällä ruokavalioon Omega-3 rasvahappoja, jotka vaimentavat stressihormoneja. 

Pellava on kasvikunnan paras Omega-3 lähde Elixin pellavansiemenöljy sisältää 59% välttämätöntä Omega-3a, 15% välttämätöntä Omega-6:a ja 14% Omega-9 -rasvahappoa. 93% öljyn rasvasta on tyydyttymätöntä.

Tiesitkö, että aivomme ovat 60% rasvaa? Pehmeät rasvat, kuten omega-3 ovat aivoillemme elintärkeitä, kovat rasvat taas voivat koitua ongelmaksi muun muassa muistisairauksien muodossa vanhemmalla iällä.  

Kuidut vatsan hyvinvointiin

Vatsaongelmista kärsivät tietävät, kuinka suuri vaikutus niillä on yleisvointiin. Vatsaongelmia aiheuttaa paitsi erilaiset sairaudet, myös stressi, unettomuus ja väsymys sekä huono ruokavalio, etenkin riittämätön ravintokuidun saanti. 

Tarvitsemme kuitua vähintään 25-30 grammaa päivässä. Kuitua saa esimerkiksi täysjyvätuotteista, pavuista, hedelmistä ja vihanneksista, mutta monet eivät silti saa sitä tavallisesta ruokavaliostaan riittävästi. Pellavavalmisteiden lisääminen päivittäiseen ruokavalioon voi toimia erinomaisena apuna vatsaongelmien ehkäisyyn ja hoitoon.  Elixin Pellavansiemenrouheessa on 37% ravintokuitua, josta ⅔ on liukenematonta kuitua ja ⅓ liukenevaa kuitua. 

Ravintokuidut huolehtivat elintärkeästä bakteeristostamme, joka puolestaan suojaa suoliston limakalvoja. Näin tulehdukset eivät pääse tarttumaan suoliston limakalvoille ja töissäkin jaksaa paremmin, kun ei tarvitse huolehtia vatsa-asioista!

Terveellinen aamiainen auttaa jaksamaan

Opimme jo lapsena, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Tämä oppi kannattaa muistaa myös aikuisena. Ravintopitoinen, etenkin runsaasti kuituja sisältävä aamiainen auttaa pitämään kylläisyydentunnetta yllä pitkään ja jaksamaan pitkälle päivään. Aamupalalla nautitut kuidut kontrolloivat verensokeria, ja vähentävät tarvetta tukeutua epäterveellisiin, nopeisiin energiapiikkeihin suklaapatukoiden ja muiden herkkujen muodossa seuraavaan ateriaan asti.

Yksi tavallisimmista syistä terveellisen aamiaisen väliin jättämiseen aikuisilla lienee kiire. Lapset pitäisi pukea ja viedä hoitoon, aamun ensimmäiseen palaveriin pitäisi valmistua tai sängystä nouseminen venyi. Elixin pellava Makurouhe on helppo ja nopea tapa lisätä runsaasti kuitua, proteiinia ja lignaania sekä herkullista makua aamiaiseen vaikkapa jugurtin tai smoothien joukkoon. Ei enää tekosyitä! 

Martta-Katriina ja Elixi pellava Makurouheet

Aktivoi aineenvaihdunta nesteytyksellä 

Koska kehomme koostuu pääosin vedestä, ja vesi myös kiertää kehostamme pois jatkuvasti, on sanomattakin selvää että nesteytys on yksi hyvinvoinnin päätekijöistä! Vettä tarvitaan solun toiminnoissa, kehon lämpötilan säätelyssä ja erilaisten aineiden, kuten ravintoaineiden, hapen ja hiilidioksidin, siirrossa elimistössämme.

Työpisteelle kannattaakin varata iso pullo tai lasi vettä, jota täyttää päivän mittaan, jotta muistaa hörpätä muutakin kuin kahvia jaksamiseen! 

Proteiinit liikunnan tueksi 

Vaikka työpäivän jälkeen usein tekisi mieli vain rojahtaa sohvalle katsomaan televisiota, piilee yksi avaimista arjessa jaksamiseen todellisuudessa säännöllisessä liikunnassa. Fyysinen aktiivisuus auttaa jaksamaan myös henkistä kuormitusta ja parantaa mahdollisuuksia palautumiseen. Siksi onkin tutkittu, että liikuntaa aktiivisesti harrastavat joutuvat olla muita harvemmin poissa töistä sairastelun johdosta. 

Liikuntaa ei toki tarvitse säästää vain työpäivän päätteeksi, vaan jopa pieni taukojumppa työpisteellä saa kehon ja aivot aktivoitumaan ja työn taas luistamaan. Taukojumppia löytyy internetistä pilvin pimein, muun muassa Työterveyslaitoksen sivuilta.

Elimistö tarvitsee liikunnan seurauksena proteiinia polttoaineenaan, joka puolestaan taas tarvitsee aminohappoja. Elixi Hamppuproteiinijauhe sisältää proteiinia 44% ja kuitua 23% sekä kaikki 8 välttämätöntä aminohappoa ja 12 muuta aminohappoa.

Kaikkea sopivassa tasapainossa

Toisin sanoen, työhyvinvointi ja työssä jaksaminen koostuu muun muassa hyvästä ruokavaliosta, säännöllisestä liikunnasta, nesteytyksestä ja stressinhallinnasta, mutta myös työnteon ja vapaa-ajan hyvästä tasapainosta. Riittävä lepo ja palautuminen on yhtä tärkeää kuin varsinaiset aktiiviset teot hyvinvoinnin tueksi. 

Elixi pellava Makurouheet nyt 15% alennuksessa verkkokaupassa lokakuun loppuun asti! Nappaa itsellesi nämä arjen pelastajat nyt viidessä herkullisessa maussa ja unohda aamiaisesta stressaaminen! 

Kotimaiset pellava- ja hampputuotteet hyvinvointiin!