Ostoskori on tyhjä.
Mitä ovat lignaanit?
Mikäli pellavansiemenet ovat osa ruokavaliotasi, olet saattanut kuulla lignaaneista. Mutta mitä lignaanit ovat, ja mitä vaikutuksia niillä on terveyteen ja hyvinvointiimme?
Lignaani on on länsimaisen ruokavaliomme tärkein kasviestrogeeni, ja pellavansiemen on selkeästi paras kasvilignaanin lähde. Kun pellavansiemen käsitellään rouheeksi, lignaanin käytettävyys paranee.
Sukelletaan hieman syvemmälle lignaanien toimintaan alla.
Lignaaneista:
- Lignaanit ovat polyfenoleja.
- Polyfenolit ovat kasvisten aineenvaihduntatuotteita, jotka suojaavat kasvia muun muassa auringon haitalliselta UV-säteilyltä ja erilaisilta taudinaiheuttajilta. Kasvit muodostavat polyfenoleja omiksi puolustusmekanismeikseen.
- Polyfenolit ovat fytokemikaaleja, kuten vaikkapa kasvisterolit ja karotenoiditkin. Polyfenolit jaetaan kemiallisen rakenteensa puolesta kuuteen eri alaryhmään, joita ovat flavonoidit, lignaanit, ligniinit, fenoliset hapot, stilbeenit ja tanniinit.
Lignaanin metabolia:
- Pellavassa on erityisen paljon SDG-tyypin lignaania.
- SDG ja matairesinol lignaanityypit muuntuvat paksusuolessa bakteerien avulla nisäkäslignaaniksi enterodioliksi ja enterolaktoniksi.
- Enterodiolia ja enterolaktonia kutsutaan nisäkäslignaaneiksi, koska ne syntyvät nisäkkään paksusuolessa.
- Enterodiolilla ja enterolaktoonilla on lievä estrogeeninen vaikutus, mutta niillä saattaa olla myös biologisia ei-estrogeenisiä vaikutuksia.
Lignaanin vaikutuksia:
- Lignaanit ovat vahvoja antioksidantteja. Ne estävät vapaiden radikaalien toimintaa. Kehomme tuottaa vapaita radikaaleja, silloin kun elimistömme muuttaa rasvoja, proteiinia, alkoholia ja joitakin hiilihydraatteja energiaksi. Vapaat radikaalit voivat vahingoittaa kudoksia ja sillä taas on monia terveydellisiä haittavaikutuksia.
Lignaanipitoisuus μg / 100 g
Pellavarouhe 680 000
Soijajauho 170
Vehnälese 570
Ruisjauho 150
Perunajauho 80
Porkkana 350
Sipuli 110