Hampun historia hyötykasvina

Hampulla on hyötykasvina varsin pitkä historia. Jo kymmenentuhatta vuotta sitten on hampusta kudottu kankaita, ja hieman myöhemmin myös paperia. Tiesitkö, että hamppu on matkustanut Pohjois-Amerikkaan sekä purjelaivan purjekankaana, että siemenenä viikinkien laivojen kyydissä! Hampun suuri kuitupitoisuus tekee siitä erinomaisen raaka-aineen niin materiaaleihin kuin ravintoonkin. 

Hampun historia Suomessa

Hamppu rantautui Suomeen Koillis-Kiinasta ja Kaakkois-Siperiasta Venäjän kautta, ja oli yksi ensimmäisistä Suomessa viljellyistä kasveista. Se aikanaan raivasi tietä monelle muulle viljelykasville, jotka ovat meille tänä päivänä hamppua tunnetumpia. Hampun suosio Suomessa laski 50-luvulla, mutta on onneksi lähtenyt uuteen nousuun viime vuosien ajan. Eikä syyttä, hamppu on todellista superfoodia, joka ohittaa kirkkaasti ravintoarvoillaan monet muut suomalaisten luottotuotteet!

Hampunsiemenöljyssä on runsaasti hyviä rasvahappoja

Hampusta on moneksi

Ruoansulattaja

Hampunsiementen liukenevat ja liukenemattomat kuidut toimivat samoin kuin pellavansiemenen kuidut, auttaen ruoan kulkua ruoansulatuksessa ja huoltaen ruoansulatusjärjestelmää. 

Runsas kuitupitoisuus pitää vatsan täynnä ja mielen kylläisenä pitkään, joten hamppu on oiva valinta aamiaislautaselle. 

Proteiinin lähde

Hamppu on erinomainen proteiinin lähde. Kuorimattomissa hampunsiemenissä proteiinia on 22%, ja hamppuproteiinijauheessa jopa 44%! Elimistömme tarvitsee proteiinia muun muassa lihasten toimintaan. Lisäämällä hamppua ruokavalioon, voit helposti vähentää lihansyöntiä. 

Aivotoiminnan virkistäjä

Myös aivomme rakastavat hyviä rasvahppoja, joita hampussa on todella monipuolisesti. 

Ihon kirkastaja

Hamppu toimii ihonhoidossa sekä sisäisesti, että ulkoisesti nautittuna. Hampunsiemenöljystä ja sokerista saa helposti tehtyä kotona kasvonaamion, joka kosteuttaa ihoa samalla kun sokeri kuorii sitä hellävaraisesti. 

Hampunsiemenöljyä voi levittää puhtaille kasvoille sellaisenaan, jolloin se auttaa muun muassa auringon aiheuttamien ihovaurioiden lievittämisessä. Hamppua siis kannattaa sivaltaa hipiälle aurinkoisen hellepäivän päätteeksi! 

Miten käyttää hamppua ruoanlaitossa?

Hamppua on varsin helppo lisätä ruokavalioon eri muodoissa. Vain mielikuvitus on rajana! 

Aamiaisella hamppua voi nauttia muun muassa smoothien joukossa, puuron tai jugurtin päällä, tai ripoteltuna leivän päälle. 

Kuorituista hampunsiemenistä voi tehdä esimerkiksi pestoa, jolloin reseptistä voi jättää kalliit pinjansiemenet pois kokonaan. Kuoritut hampunsiemenet ovat rakenteeltaan ihanan pehmeitä! 

Hampunsiemeniä voi lisätä muiden siementen tapaan sämpylöiden tai leipien päälle leivottaessa, tai niitä voi ripotella salaatin sekaan. Hampunsiemenet maistuvat hennon pähkinäisiltä, joten niillä voi lisätä kivaa makua. 

Hamppuöljyä kannattaa kokeilla muun muassa dippien sekaan, tai sitä voi nauttia ravintolisän tapaan ruokalusikallisen sellaisenaan. Hamppuöljy on väriltään täyteläisen vihreää, joten siitä saa myös kauniin vinegretin ruokapöytään. 

Hamppuproteiinijauhe on liikunnanharrastajan pelastus. Ruokalusikallinen hamppuproteiinijauhetta välipala-smoothien sekaan ja lihaksesi kiittävät! 

Löydät runsaasti reseptejä Elixin reseptipankista!

Mistä hampputuotteita voi ostaa?

Hampputuotteita on nykyään saatavilla varsin hyvin luontaistuotekauppojen lisäksi myös päivittäistavarakaupoissa. Elixi Oilin hampputuotteita voi ostaa Elixin verkkokaupasta, K-Citymarketeista, K-Supermarketeista, Prismoista, S-Marketeista ja Tokmanneista ympäri maan.