Mitä on ashwagandha? 

Intian ginseng, suomalaisittain rohtokoiso, on monivuotinen koisokasvi, jota on tuhansia vuosia käytetty ayurvedassa, eli perinteisessä intialaisessa terveydenhoidossa. Ashwagandha on luontaistuotepiireissä jopa valittu vuoden luontaistuotteeksi parin vuotta sitten. Länsinaapurissamme Ruotsissa ashwagandha on noussut suureen suosioon, meillä Suomessa se on vielä monelle tuntemattomampi, lukuisista hyödyistään huolimatta. 

Ashwagandhajauhetta puukulhossa, ashwagandhajuuri pöydällä
Kulhollinen jugurttia jonka päällä on persikkalohkoja ja pellavansiemen & ashwagandha rouhetta

Ashwagandha on adaptogeeni 

Ashwagandha mielletään macan ja ginsenin tavoin adaptogeeniksi. Adaptogeenillä tarkoitetaan yrttejä, joilla on, tai saattaa olla myönteisiä vaikutuksia muun muassa stressinsietokykyyn, aineenvaihduntaan ja sairauksien ehkäisyyn. 

Ashwagandhan hyödyt 

Ashwagandha ja hormonit

Ashwagandhan on todettu parantavan kehon stressiresistenssiä ja auttavan kehoa käsittelemään sressiä. Sen teho perustuu hormonien tasapainottamiseen, tarkemmin sanottuna kortisolitasojen laskemiseen. 

Ashwagandha tukee unen alkuvaihetta.

Ashwagandha ja lihaskunto 

Ashwagandhan on havaittu auttavan lihasmassan saavuttamisessa ja lihasten rakentamisessa. Myös tämä perustuu kortisolitasojen laskemiseen, sillä liikunnan aikana kortisolitasot nousevat, mutta kehityksen kannalta on oleellista, että ne laskevat takaisin normaalille tasolle. Matalampi kortisolitaso on myös yhteydessä korkeampaan testosteronitasoon, joka on yhteydessä lihasten kasvuun. 

 

Ashwagandha ja hedelmällisyys 

Vaikka ashwagandhaa ei suositella raskaana oleville tai imettäville, voi se tukea naisten reproduktiivisia elimiä ja auttaa ylläpitämään voimia raskauden aikana. 

Sen on todettu tukevan miesten seksuaalitoimintoja ja auttavan ylläpitämään siittiöiden liikkuvuutta ja siittiötiheyttä. 

Pellavansiemenrouhe ja Ashwagandha

Muita mahdollisia ashwagandhan hyötyjä

Ashwagandhaa ei ole tieteellisesti juurikaan länsimaissa tutkittu, mutta tuhansien vuosien itämainen lääketiede luottaa sen auttavaan voimaan myös seuraavissa: 

  • Stressaavista tilanteista toipuminen
  • Henkinen tasapaino
  • Muistin ja oppimisen tukeminen
  • Energiatasojen ylläpitäminen
  • Ikäihmisten psyykkiset toiminnot

Miten ashwagandhaa käytetään?

Ashwagandhaa on saatavilla jauheina ja kapseleina, mutta jotkut kokevat sen maun sellaisenaan epämiellyttäväksi. 

Elixin mustikanmakuinen Pellavansiemenrouhe + Ashwagandha yhdistää pellavansiemenen runsaat kuidut, omega-3:n, proteiinin ja lignaanin ashwagandhan terveyshyötyihin. Pellavansiemenrouhe + Ashwagandha on helppo nauttia sekoittamalla 1-2 ruokalusikallista aamiaisen tai iltapalan joukkoon, esimerkiksi smoothieen, puuroon tai jogurttiin. Löydät sen Elixin verkkokaupasta ja hyvinvarustelluista päivittäistavarakaupoista.