Sydänsairaudet ovat yleistyneet Suomessa. Osasyynä sydänsairauksien lisääntymiseen se, että ravinnosta saadaan liikaa tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa ja liian vähän kuitua. Tämä johtaa kohonneeseen kolesteroliin ja verenpaineeseen. Vaikka perintötekijöilläkin voi olla vaikutusta, näihin molempin voi vaikuttaa omilla valinnoilla. Elintavat, ravitsemus ja liikunta ovat asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Verenpaine

Tiesitkö tämän verenpaineesta

Optimaalinen verenpaine on 120/80 mmHg. Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai näitä korkeampi. Kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja. Jokainen voi alentaa verenpainetta vähentämällä suolaa ja liikkumalla riittävästi, tupakoitsija lopettamalla ja ylipainoinen laihduttamalla. Jos omat keinot eivät laske verenpainetta riittävästi, tarvitaan verenpainelääkkeitä.

Salakavala verenpaine

Kohonnut verenpaine on usein oireeton eikä aiheuta kipua tai muita tuntemuksia, siten se on salakavala sairaus, jota itse vaikea havaita. Ainoa tapa tunnistaa korea verenpaine on mittaaminen. Siksi onkin suositeltavaa mitata verenpainetta säännöllisin väliajoin. Verenpaine vaihtelee vuorokauden ajasta ja monesta muusta tekijästä riippuen, joten on suositeltavaa mitata verenpainetta eri tilanteissa. Mittaus on suositeltavaa tehdä rauhallisessa tilanteessa esimerkiksi kotona. Kohonneen verenpaineen hoidon tavoitearvo on alle 140/90 mmHg (kotimittauksessa alle 135/85 mmHg).

Kohonnut verenpaine lisää riskiä sairastua vakaviin sairauksiin ja laskee sen seurauksena elinikää. Eniten kohonneesta verenpaineesta kärsivät aivot, sydän ja munuaiset. Tutkimukset ovat osoittaneet, että verenpaineen alentaminen asianmukaisella ruokavaliolla ja liikunnan lisäämisellä vähentää seurannaissairauksien riskiä.

Verenpaine kohoaa usein iän mukana. Iän aiheuttamaan kohoamiseen vaikuttavat myös perinnöllinen alttius ja elintavat. Voit itse vaikuttaa verenpaineeseesi kiinnittämällä huomiota riskitekijöihin, joita ovat suolan ja alkoholin käyttö, tupakointi, liian vähäinen liikunta, ravinto ja ylipaino.

Miten mittaan verenpaineen kotona oikein?

 • Käytä hyväksyttyä, mieluiten ns. olkavarsimittaria. Mittaus voidaan tehdä kummasta kädestä tahansa, mutta pääsääntöisesti se tehdään siitä kädestä, jolla et kirjoita tai siitä kädestä, josta mitattu paine on selvästi korkeampi. Käsivarsien välisen verenpaine-eron voi testata myös kotona. Mansetin eli olkavarren ympärille tulevan osan tulee olla sopivan kokoinen.
 • Vältä puoli tuntia ennen mittausta raskasta ateriointia, raskasta fyysistä rasitusta, tupakointia ja juomia, jotka sisältävät kofeiinia (kahvi, tee, kola- ja energiajuomat).
 • Aseta mittarin mansetti olkavarren ympärille siten, että letkun sisäänmenokohta on kyynärtaipeen kohdalla (merkitty yleensä nuolella). Mansetin kireys on sopiva, kun sormi mahtuu mansetin ja ihon väliin.
 • Käsivarsi lepää rentona pöydällä kämmenpuoli ylöspäin sopivasti kyynärpäästä taivutettuna. Mansetin olisi hyvä olla suunnilleen sydämen korkeudella.
 • Ennen mittauksen aloittamista rentouta mielesi. Istu rauhassa 5 minuuttia. Yritä saada kiire pois ajatuksistasi. Kun koet itsesi levolliseksi, aloita mittaus.
 • Paina mittari käyntiin ja ole rento, älä puhu, älä seuraa mittarin lukemia.
 • Mittaa verenpaine, ja mittaa se uudestaan toisen kertaan 1–2 minuutin kuluttua.
 • Merkitse mittaustulokset verenpainekorttiin. Kirjaa myös mittarin näyttämä sydämen lyöntitiheys (syke).
 • Verenpainelääkityksen sopivuuden arvioimiseksi tee kaksoismittaukset aamuin illoin neljänä päivänä peräkkäin.
 • Jos Sinulla ei vielä ole lääkitystä tai on epäilystä lääkityksen riittävyydestä, tee verenpaineen kaksoismittaukset aamuin illoin seitsemän päivän ajan.

Kolesteroli

Voit vaikuttaa sydämesi terveyteen pitämällä huolta elimistösi rasva-arvoista. Korkea kolesterolipitoisuus lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin esimerkiksi valtimotautiin, jossa verisuonet ovat ahtautuneet ja veren virtaus on vaikeutunut. Sepelvaltimotauti on seurausta valtimontaudista, joka pitkälle edetessään ahtauttaa sepelvaltimoita. Koska korkea kolesteroli lisää valtimotaudin riskiä ja vaara sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen suurenee.

Sepelvaltimotautia aiheuttavista riskitekijöistä tärkeimmät ovat tupakointi, kohonnut veren kolesteroli, kohonnut verenpaine ja diabetes. Näihin voit vaikuttaa elintavoillasi. Myös perintötekijät vaikuttavat kolesteroliarvoihin.

Kohonnut kolesteroli ei tunnu eikä näy, vaan arvot täytyy mitata. Kolesteroliarvot olisi hyvä tarkistaa 3–5 vuoden välein. Kolesteroli on koholla, jos arvo on yli 5 mmol/l.

Kolesterolitason alentaminen aloitetaan ruokavalion ja elintapojen muutoksilla. Huomiota kiinnitetään rasvan määrään ja laatuun, ravinnosta saatavaan kolesteroliin sekä ravintokuidun määrään. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio auttavat kolesterolin hallinnassa. Korkean kolesterolin riskitekijöitä epäterveellisen ravinnon ja vähäisen liikunnan lisäksi ovat ylipaino, tupakointi ja liian vähäinen uni.

 • Lisää pehmeitä rasvoja ravintoon. on kasviöljyissä kuten rypsiöljyssä ja monissa muissa kasviperäisissä öljyissä kuten pellavansiemenöljyssä. Pehmeitä rasvoja on myös siemenissä, pähkinöissä ja kalassa. Kova rasva eli tyydyttynyt rasva vaikuttaa kolesteroliarvoja nostavasti ja pehmeät eli tyydyttymättömät rasvat hyödyllisesti alentavat haitallista kolesterolia. Pehmeä rasva pienentää veren kokonaiskolesterolipitoisuutta ja LDL:n määrää ja parantaa HDL/LDL-kolesterolisuhdetta. Lisäksi se saattaa parantaa insuliiniherkkyyttä eli sokeriaineenvaihduntaa. LDL on niin sanottu pahakolesteroli ja HDL hyvä kolesteroli.
 • Kasvisteroleita tai -stanoleita sisältävät valmisteet alentavat kolesterolia, vähentämällä ravinnon kolesterolin imeytymistä suolesta verenkiertoon.
 • Ravinnon kuidun lisääminen on hyödyllistä. Pellava sisältää ainutlaatuisen yhdistelmän liukenematonta ja liukenevaa kuitua. Ruokavalion liukenevat kuidut voivat tutkitusti alentaa veren kokonaiskolesterolitasoa.

Suomalaisessa Heartbene pellavarouhevalmisteessa on hyviä rasvoja ja runsaasti kuituja sen sisältämän pellavan ansiosta . Lisäksi Heartbene sisältää kasvisterolia, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia ja auttaa näin edistämään verenpaineen pysymistä normaalina ja alentamaan kolesterolia.

 

Lisää liikuntaa

Liikunta edistää laihtumista ja painonhallintaa. Normaali terveellinen liikkuminen toimii. Liikunnassa tärkeintä on säännöllisyys. Hyvin erilaiset liikuntamuodot ovat mahdollisia; pääasia on, että liikutaan.

Terveysliikunta tarkoittaa vähintään puolen tunnin kävelyä vastaavaa liikkumista useimpina päivinä viikossa. Kaikki, mikä tulee sen päälle, lisää liikunnan tehoa. Puolen tunnin liikunnan voi koota vaikka 10 minuutin pätkistä.

Arkiliikunta eli jalkojen ja muiden lihasten ahkera käyttäminen päivän askareiden yhteydessä on myös liikuntaa ja hyödyllistä. Arkiliikunnan määrää voidaan mitata askelmittarilla. Tutkimuksissa on todettu, että 10 000 askelta päivässä edistää painonhallintaa ja on siten hyvä tavoite.

FINRISKI-laskurilla voit laskea riskisi sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön seuraavan kymmenen vuoden aikana. Laskuri kertoo sairastumisriskisi prosentteina. Tästä laskuriin FINRISKI-laskuri

 

Elixi Heartbene

Heartbene edistää verenpaineen pysymistä normaalina ja alentaa kolesterolia sekä edistää sydänterveyttä. (Euroopan Elintarvikeviraston EFSA hyväksymät terveysväittämät)

Suomalainen Heartbene on patentoidun Multibene® -konseptin mukaisesti kehitetty pellavansiemenrouhepohjainen ravintolisä. Se sisältää kasvisterolia, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia ja auttaa näin edistämään verenpaineen pysymistä normaalina ja alentamaan kolesterolia. Heartbenessa ei ole lainkaan lisättyä suolaa ja matala natriumpitoisuus yhdessä sopivasti lisätyn kaliummäärän kanssa auttaa kohonneen verenpaineen ja siitä aiheutuvien terveyshaittojen torjunnassa.

Miksi Heartbene toimii?

 • Tasapainoitettu kalium- ja kalsiumsuhde, kalium edistää verenpaineen pysymistä normaalina.
 • Kasvisteroleiden on osoitettu alentavan veren kolesterolia.
 • Sisältää runsaasti kuitua sen sisältämän pellavarouheen ansiosta

Heartbenen sisältämä kasvisteroli ja kalium ovat osoittaneet toimivuutensa tieteellisissä tutkimuksissa, joten kohonneesta kolesterolista tai verenpaineesta kärsivälle ne ovat hyvä keino ennaltaehkäistä vakavampia ongelmia.

Käyttämällä Heartbeneä suositellun annoksen verran päivittäin (10g, eli yksi mittalusikallinen), hyödyt tuotteen sydänterveyttä edistävästä vaikutuksesta.