Homemyrkytön ja edullinen Elixi Pellavansiemen

Suomalainen ruoka on kansainvälisesti tarkasteltuna pääsääntöisesti erittäin turvallista. Elintarvikkeiden turvallisuus on ruuantuotannon perusedellytys. Suomessa elintarviketurvasta huolehditaan ketjun kaikissa osissa. Kuluttajan on voitava luottaa siihen, että maassamme tuotettu ruoka on tuoretta ja tautivapaata. Elintarvikealan toimija on aina päävastuussa tuotteidensa turvallisuudesta.

Kuluttaja-lehti (4/2017) teetti testin, jossa vertailtiin ja tutkittiin kymmenen eri yrityksen, Suomessa päivittäistavarakaupoissa myytäviä, siementuotteita ja niissä mahdollisesti esiintyviä homesienien aiheuttamia homemyrkkyjen pitoisuuksia.

Testissä löytyi kolmesta siemen-tuotteesta pieniä määriä homesienien tuottamaa homemyrkkyjä, jotka eivät kuitenkaan ylittäneet EU:n asettamaa, yli kahden mikrogramman per kilo, enimmäismäärää.

Testissä löydetty homemyrkky, Aflatoksiini B1, on todettu eläinkokeissa syöpävaaralliseksi, mutta myös näitä raja-arvojen alle jääviä siemeniä on kuitenkin turvallista syödä. Homesienien ilmaantumista edistää pellolle tai varastoon pääsevä kosteus ja lämpötilan kohoaminen korkeaksi, jotka puolestaan voivat tuottaa siemenkasveihin homemyrkkyjä.

Homemyrkkyjä ei kuitenkaan löytynyt ollenkaan vertailussa mukana olleesta täysin kotimaisesta Elixi Pellavansiemenistä. Elixin Pellavansiemen oli myös vertailun tuotteista edullisin.

 

Vatsaa hellivät Elixi Pellavansiemenet ovat oikeita terveyspommeja!

Pellavansiemenissä on runsaasti terveydelle hyödyllistä rasvaa, niitä kannattaakin syödä osana tasapainoista ruokavaliota. Samalla saat myös tärkeitä rasvahappoja, hyvälaatuista proteiinia, kuitua ja kivennäisaineita.

Pellavansiemenet sisältävät runsas kolmannes pehmeää rasvaa ja noin neljännes kuitua sekä paljon elimistölle välttämätöntä alfalinoleeni- sekä linolihappoa, jotka ovat tärkeitä solukalvojen rakennusaineita. Lingaania, vahvaa antioksidanttia, on pellavansiemenissä yli tuhatkertaisesti verrattuna muihin viljelykasveihin.

Valtion ravitsemusneuvonnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen toteaakin: ”Öljykasvien siementen käyttö osana monipuolista ruokavaliota täydentää tärkeiden ja terveyden edistämisen kannalta keskeisten ravintoaineiden saantia. Siemenissä on runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja ja ravintokuitua”. Kaksi ruokalusikallista eli noin 25g päivässä on tutkitusti riittävä annos.

Pellavansiemeniä voidaankin käyttää ruoanlaittoon ja leivontaan sekä perinteisen pellavaliman valmistamiseen. Myöskin salaateissa, leivontaan tai puuron, viilin ja jogurtin kanssa myslin tapaan. Pellavansiemenrouhetta voidaan käyttää esimerkiksi jogurtin, viilin, smoothien, puuron tai tuoremehun kera. Rouhe soveltuu myös leivontaan ja ruoanlaittoon.

Reseptit-osiosta löydät maittavia tarjoiluehdotuksia ja kokoelman herkullisia pellavaisia reseptejä! https://elixi.fi/reseptit/