Elixi Oilin kauden 2017 ensimmäiset sopimusviljelypäivät pidettiin 10.4. Pellavakeskuksessa Somerolla. Paikalle kokoontui kymmenisen aktiivista viljelijää kuuntelemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista pellavanviljelyyn liittyvistä asioista. Päivän kantavana teemana oli alkukasvukauden viljelytoimenpiteet öljypellavalla.

 

Viljelyneuvoja Tiina Uusitalon esityksessä käytiin tarkasti läpi niin öljypellavan muokkaustoimenpiteisiin, kylvöön, lannoitukseen kuin rikkatorjuntaankin liittyvät tekijät. Kokeneille pellavanviljelijöille moni asia oli varmasti osittain jo vanhaa tuttua, mutta esimerkiksi kasvinsuojeluaineisiin on taas tälle kaudelle tullut pieniä muutoksia, jotka kannattaa aina tarkastaa. Kiitokset kaikille viljelijöille aktiivisesta keskustelusta – tilaisuuksien yksi päätavoite onkin nimenomaan verkostoitua ja vaihtaa kokemuksia keskenään.

 

Päivän toisessa puheenvuorossa kuultiin Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan, MMT Marja Jallin keräämiä kasvinsuojeluhavaintoja kesällä 2016 suoritetuilta pellavakasvustokierroksilta Elixin sopimusviljelijöiden pelloilta. Yksi iloisimmista havainnoista oli se, että kasvitaudit ja tuholaiset eivät tällä otannalla osoittautuneet lainkaan ongelmalliseksi öljypellavalle. Sen sijaan viljelykierron monipuolisuudessa olisi useammalla viljelijällä petrattavaa – yllättävän monella oli pellavan esikasvina pellava, mikä osaltaan voi myös lisätä tautipainetta. Esitys oli erittäin mielenkiintoinen ja erilaisesta näkökulmasta, joten suuret kiitokset vielä Marjalle puheenvuorosta! Toivotaan, että jatkossa saadaan paljon lisää mielenkiintoisia tutkimustuloksia öljypellavasta.

 

Viljelypäivien materiaalit on toimitettu sähköpostitse kaikille sopimusviljelijöille. Mikäli et jostain syystä ole saanut niitä, olethan yhteydessä viljelyneuvontaan: tiina.uusitalo@elixioil.fi .

 

Oikein hyvää ja menestyksekästä kasvukautta 2017 kaikille!