23.4.2018

 

Elixin sopimusviljelypäiviltä vauhtia kasvukauteen

 

Elixin kauden ensimmäiset sopimusviljelypäivät pidettiin 20.4.2018 Somerolla. Kymmenen viljelijää kokoontui kuuntelemaan ja keskustelemaan alkukasvukauden viljelytoimenpiteistä öljypellavalla ja öljyhampulla. Aluksi käytiin läpi perusasioita öljypellavan ominaisuuksista sekä viljelykierroista ja sen jälkeen syvennyttiin viljelyteknisiin asioihin. Kokeneiden viljelijöiden keskusteluissakin koettiin, että kosteuden säilyttäminen on tärkeintä ja kaikki muokkaustoimenpiteet tulee tehdä riittävää kosteutta ylläpitäen. Pellavaosion jälkeen keskityttiin öljyhampun viljelyyn ja pohdittiin vähän olemassa olevia haasteitakin. Tärkeintä on onnistua kylvössä: tasainen ja nopea alkuunlähtö luo hyvät lähtökohdat tasaiselle kasvustolle ja täyspeittävä hamppukasvusto on parasta kasvinsuojelua!

 

Viljelyteknisen osion jälkeen Viljelijän Bernerin Asmo Saarinen kertoi öljypellavan kasvinsuojelusta. Ainevalikoima siemenrikkatorjuntaan on lähtökohtaisesti suppea, mutta toimivia aineita löytyy silti. Huomioitavaa on, että pohjavesialueille ei ole olemassa mitään hyväksyttyjä siemenrikka-aineita. Kiinnostava uutuus heinämäisten rikkojen torjuntaan pellavalta on Select Plus, jolla saa torjuttua nopeasti yleistyvän kylänurmikan sekä mm. jääntiviljaa ja hukkakauraa. Pellavalle hyväksytty käyttömäärä 1 l/ha ei kuitenkaan riitä juolavehnän torjuntaan. Targa Super on tehokas ja pellavalle hellävarainen juolavehnän ja muiden heinämäisten rikkojen torjuntaan, mutta kylänurmikkaan se ei tehoa.

 

Eri rikkakasvityyppeihin tehoavia aineita riittää, vanhoja poistuu, tulee uudelleen rekisteröintejä, käyttömäärät voi muuttua jne., mutta tärkeintä on tutustua aina voimassa oleviin käyttöohjeisiin ja noudattaa niitä. Pellavan siemenrikkatorjunta on lopulta varsin kohtuuhintaista ja siihen kannattaa panostaa, sillä se on edullinen tae laadukkaasta sadosta.

 

Kiitos kaikille osallistuneille hyväntuulisesta tilaisuudesta!

 

ViljelijänBerner haluaa suomalaisen maanviljelijän menestyvän.