19.12.2017

 

Elixin luomupäiviltä eväitä viljelyyn

Elixi Oilin jo perinteeksi muodostuneet luomuviljelypäivät pidettiin 15.12.2017 Pellavakeskuksessa, Somerolla.

Paikalle kokoontui viitisentoista aiheesta kiinnostunutta viljelijää kuuntelemaan viljelyvinkkejä niin luomuöljypellavan kuin luomurypsin ja –rapsin viljelyyn.

Päivän ensimmäisessä puheenvuorossa Elixin viljelyneuvoja Tiina Uusitalo kertoi luomuöljypellavan viljelytekniikasta ja kasvukauden 2017 erityispiirteistä sekä esitteli v. 2018 viljelysopimukset. Kahvitauolla maisteltiin Elixin makurouheita ja sen jälkeen kuultiin Pargas Gårdin menestyksekkäästä viljelysysteemistä tilan isännän Mathias Weckströmin kertomana. Weckström viljelee sekä luomuöljypellavaa että luomusyysrapsia ja hän kertoi hyviä viljelyvinkkejä haasteitakaan unohtamatta. Puheenvuoron aikana saatiin myös paljon uutta oppia System Cameleon-kylvökoneesta sekä luomuun soveltuvista NK Melassi ja NKS Vinassi-lannoitteista. Näistä erityisesti vinassi on osoittautunut pellavalle erittäin toimivaksi lannoitteeksi ja System Cameleonilla taas saa rikat hyvin harattua. Weckström onkin parhaimmillaan saanut luomupellavasta yli 2000 kg:n hehtaarisatoja!

Päivän viimeisessä puheenvuorossa ProAgria Länsi-Suomen luomuasiantuntija Heikki Ajosenpää kertoi pohjustuksena ajankohtaisia kuulumisia luomutuotannosta. Tällä hetkellä puhuttaa tietenkin luomuviljan hinnan suunta, mutta myös luomulannoitteiden hinnoittelu sekä lannoituksen tarpeellisuus. Pohjustuksen jälkeen kuultiin vielä kokemuksia luomurypsin, erityisesti syysrypsin viljelystä. Haasteiltakaan ei ole voinut välttyä ja kantapään kauttakin on riittänyt opittavaa, mutta ainakin saatiin kuulla paljon hyviä vinkkejä. Yleisimpiä haasteita luomusyysrypsin viljelyssä on ollut mm. kuivat syksyt, etanatuhot ja tietenkin talvehtimisen onnistuminen. Satopotentiaali on kuitenkin kevätmuotoja parempi ja kuoriaistilanne helpommin hallittavissa, joten paljon positiivisiakin puolia löytyy!

 

Lämmin kiitos puheenvuoron pitäjille ja kaikille tilaisuuteen osallistuneille!

Mikäli luomupäivien materiaalit tai viljelysopimukset kiinnostavat, niitä voi kysellä Elixin viljelyneuvonnasta: tiina.uusitalo@elixioil.fi