Sopimusviljelijöiden perinteiset puintipäivät pidettiin elokuun viimeisenä päivänä Elixin neuvottelutilassa. Tilaisuudessa käytiin läpi optimaalista puintiajankohtaa, puimurin säätöjä, puintitekniikkaa yms. niin öljypellavan kuin öljyhampunkin osalta. Lisäksi öljypellavan sopimusviljelijä Ilkka Mattila kertoi omat vinkkinsä puinnin ja kuivauksen sujuvoittamiseksi. Suuret kiitokset vielä Ilkalle puheenvuorosta ja kaikille osallistujille aktiivisesta keskustelusta!

 

Keskusteluissa tärkeäksi pointiksi nousi muun muassa se, että liian aikaisin ei pidä mennä puimaan eli kärsivällisyyttä vaaditaan. Hyvä huomio oli myös se, että vanhallakin puimurilla pärjää erinomaisesti, jos vain huolehtii terät (myös vastaterät) teräviksi. Tärkeintä on puida kasvusto aivan sylkkyjen alapuolelta, ettei pellavan kuitupitoiset, sitkeät varret pääse kietoutumaan syöttöruuvin tai puimurin muiden akseleiden ympäri lainkaan. Jos vähäistäkin kietoutumista tapahtuu, puimuri on pysäytettävä heti ja pyöritettävä kelaa tyhjänä, ettei pahempaa tukosta pääse syntymään. Eri merkkisillä puimurilla ja erilaisissa kasvustoissa toimii aina vähän erilaiset säädöt ja parhaiten ne löytää vain kokeilemalla. Tärkeintä on kuitenkin, että lähtee kokeilemaan puintia vasta silloin, kun ilma ja kasvusto ovat oikeasti kuivia! Jos kaste jatkuu pitkälle päivään, pellavan puinti on yleensä silloin parasta unohtaa. Tuulinen päivä on paras eikä koskaan heti sateen jälkeen pidä edes yrittää. Kuivalla kelillä, kuivassa kasvustossa puinti sujuu parhaimmillaan aivan viljan puinnin veroisesti! Lisätietoja puimurien säädöistä, puintitekniikasta ym. saatavilla Elixin viljelyneuvonnasta.

 

Näillä näkymin pellavan puinnit päästään tänä syksynä aloittamaan normaaliaikataulussa syyskuun puolenvälin tietämillä ja epätasaisemmilla kasvustoilla syyskuun loppupuolella.

 

Hyviä puinteja ja suotuisia puintikelejä kaikille öljypellavan ja öljyhampun viljelijöille!

öljypellavakasvuston pitäisi puintivaiheessa näyttää jo ränsistyneeltä