25.10.2017

 

Öljypellavan puinteja on vihdoin päästy jatkamaan! Ensimmäiset viljelijät pääsivät puimaan pellavaa syyskuun lopussa ennen sadejakson alkua, mutta lokakuussa sateita on saatu monin paikoin jopa yli 100 mm eikä pellavan puinteihin ole ollut sen vuoksi mitään asiaa.

Aivan viime päivinä tuuli on onneksi puhallellut sen verran, että yhdessä yöpakkasten kanssa ne ovat kuivattaneet kasvustoja ja peltoja puintikuntoon. Tänä syksynä varret ovat olleet niin valmiita, että kietoutumismurheita ei käytännössä ole ollut. Sen sijaan osalla on ollut haasteita sylkkyjen rikkoutumisen suhteen, sillä pellavasiementen sisältämä lima on rajun kosteuden vuoksi liimannut siemeniä toisiinsa ja sylkyn kuoreen kiinni. Onneksi puintitulos paranee myös odottamalla, sillä tuulisten päivien ansiosta sylkyt kuivuvat, jolloin siemenetkin irtoavat paremmin. Pakkasen jälkeen tuulisella säällä valmista pellavakasvustoa on ilo puida! Pellavaa voi onneksi puida vaikka marraskuussakin, kunhan tuulee kunnolla, jolloin kasvusto kuivuu. Kunnon tuulella pilvisyyskään ei ole ongelma, vaan tärkeintä on maltillinen ilmankosteus.

Kuvassa Phoenix-uutuuslajikkeen puintia 23.10.2017 Koskella Tl. Puimuriin asennettiin hankauslevyt tehostamaan sylkkyjen rikkoutumista ja niistä saatiinkin apua. Hankauslevyt eivät kuitenkaan kokonaan poistaneet ongelmaa, joten oli vain hyväksyttävä normaalia roskaisempi puintitulos. Kasvusto oli niin kuivaa, että puinnissa ei vastoinkäymisiä ollut ja puintivauhti oli jopa 4-5 km/h. Kasvusto oli myös sopivan tiheää, jolloin tavaraa tuli pöydälle koko ajan tasaisesti. Puintia jatkettiin kunnon tuulisena päivänä 25.10., jolloin sylkyt olivat kuivahtaneet vielä lisää ja sylkyt aukesivat edelliseen puintipäivään verrattuna paremmin.