24.9.2018

 

Pellavan puinnit on käynnissä!

 

Pellavan puinnit on syksyn 2018 osalta vauhdissa! Pellavakasvustot ovat eri viljelijöillä poikkeuksellisen kasvukauden jäljiltä hyvin eri vaiheissa: valmiiksi ehtineet kasvustot on saatu puitua jo hyvissä ajoin syyskuun aikana, mutta osa kirjavista ja vihertävistä kasvustoista odottaa vielä suosiolla vuoroaan. Vaikka lokakuu lähenee ja päivä lyhenee, vielä ei ole mitään syytä huoleen puinnin onnistumisen suhteen. Viileät säät tai yöpakkaset eivät haittaa pellavakasvustoa ollenkaan, mutta tärkeintä on ajoittaa puinti tuuliseen päivään, jolloin kasvusto kuivuu ja kosteus haihtuu kunnolla. Jos päivä on vähääkään sumuinen, puimuri kannattaa jättää suosiolla halliin odottamaan selkeämpää päivää. Vihertävät varretkaan eivät välttämättä ole este puinnille, kunhan puimurin terä vain saa varret poikki ja siemenet sylkkyjen sisällä ovat niin kuivia, että ne kulkevat puimurissa. Limaisia, toisiinsa tarttuvia siemeniä ei pidä yrittää puida.

 

Kasvukausi 2018 on kaiken kaikkiaan ollut poikkeuksellisen kuiva ja helteinen. Kevätkuivuus oli jo niin ankaraa, että osalla viljelijöistä öljypellavan eikä myöskään öljyhampun siemenet itäneet tai taimettuneet kunnolla. Osalla pelloista tapahtui myös voimakasta jälki-idäntää juhannuksen tietämillä saatujen sateiden seurauksena. Tämän seurauksena kasvustoissa on tällä hetkellä sekä valmista, harmahtavaa kasvustoa että vihreiksi jääneitä paikkoja. Lämpösummaa on toki tänä kasvukautena kertynyt runsaasti ellei jopa ennätysmäisesti, mutta se ei valitettavasti pelasta sitä tilannetta, että osa taimista taimettui auttamatta liian myöhään ja sen myötä kasvustot ovat nyt kirjavia. Varsinkin Varsinais-Suomen alueella kirjavuus on ongelma lähes millä tahansa kasvilajilla ja sitä ongelmaa tuskin tämän kasvukauden puitteissa saadaan enää kokonaan poistumaan.

 

Jos muuten valmiin kasvuston seassa on täysin vihreitä paikkoja, kannattaa harkita niiden puimatta jättämistä kokonaan. Silloin välttyy mahdollisilta puintihaasteilta sekä laatutappioilta parhaiten. Jos vihreää on siellä täällä, puinnin kanssa pitää olla erityisen tarkkaavainen, ettei kietoutumista pääsisi tapahtumaan. Vain kokeilemalla voi lopullisesti tietää, onko kasvusto puintikuntoista. Ennen puimurin esiin kaivamista on kuitenkin kierreltävä jalkaisin pellolla ja hierottava sylkkyjä rikki: vain kuivia siemeniä on mahdollista mielekkäästi puida! Kannattaa huomioida, että pellavan sänki voi puinnin jälkeen olla hyvinkin vihreä, joten varsien valmistumista ei välttämättä ole syytä jäädä odottelemaan. Toisaalta jos puinti ei nyt suju, sen aloitusta voi hyvin lykätä aina loka-marraskuulle asti!