18.6.2018

 

Onnistumisia ja ilonpilkahduksia pellavapelloilta

 

Poikkeuksellisen kuiva kevät on aiheuttanut omat haasteensa pellavapeltojen taimettumiselle, mutta siitä huolimatta myös hienoja onnistumisia on nähty!

Tänä keväänä on korostunut optimaalisen kylvösyvyyden löytäminen: öljypellavan pieni siemen on saatava oikeasti kosteaan maahan, jotta sillä voi olla minkäänlaisia edellytyksiä itää. Tänä vuonna sateet eivät ole pelastaneet kylvövaiheessa kuivaan kerrokseen jäänyttä siementä. Harvaksi jääneille kasvustoille ei ikävä kyllä tässä vaiheessa kesää pysty varsinaisesti tekemään mitään, mutta kannattaa pitää vähimmäistavoitteena oman siemenen talteen saamista ensi kasvukautta ajatellen.

 

Kuivuudesta huolimatta pellavapellot ovat parhaimmillaan olleet kauniin vihreitä ja tasaisia. Kuvissa Abacus-pellavaa sopimusviljelijän pellolla Loimaalla – pellava viihtyy lohkollaan erinomaisesti! Pellavan esikasvina oli Clearfield-rapsi, kylvösyvyys noin 3-4 cm, kasvusto tällä hetkellä arviolta noin 10 cm korkeaa ja useita sivuversojakin löytyy. Kasvinsuojelukäsittelynä siemenrikkoja vastaan on jo tehty Ally 50 ST + Gratil + MCPA, mutta heinämäisten rikkojen torjuntaan ei vaikuta ole tarvetta. Nyt ei muuta kuin puinteja odottamaan, sillä pellavan osalta tarvittavat työt on tehty! Sitä ennen nautitaan toki heinäkuun tietämillä alkavasta kukinnasta ja toivotaan aurinkoisia kukintakelejä parhaimman mahdollisen sadon varmistamiseksi!