13.6.2017

 

Öljypellavakasvustot ovat monin paikoin kasvaneet jo yli 5 cm:n korkuisiksi ja siemenrikat ovat taimettuneet, joten rikkatorjunta alkaa olla ajankohtaista. Ensisijaisesti suosittelemamme vaihtoehto on laajatehoinen ja toimiva Ally 50 ST:n (0,8 – 1,0 tabl./ha) ja Gratilin (15 – 20 g/ha) ja Sito Plus-kiinnitteen (0,1 l/ha) tankkiseos. Jos ruiskutus esimerkiksi sateiden vuoksi viivästyy, kannattaa käyttää ylintä suositeltua ainemäärää parhaimman mahdollisen tehon varmistamiseksi.

Öljypellavalle on myös lukuisia kasvinsuojeluainevaihtoehtoja heinämäisten rikkojen torjuntaan. Yksi tehokas ja pellavalle hellävarainen tuote on Targa Super 5 SC, jolla on hyvä teho mm. juolavehnään ja hukkakauraan. Juolavehnä torjutaan, kun siinä on 4-6 lehteä ja korkeutta 20-30 cm. Kylänurmikan valloittamille lohkoille soveltuu esimerkiksi Select Plus. Heinämäisten rikkakasvien torjunta-aineita ei pidä laittaa samaan tankkiin siemenrikka-aineiden kanssa, vaan optimaalisinta olisi pitää vähintään muutaman päivän tauko ruiskutusten välillä. Heinämäisten rikkojen torjunnan yhteydessä voi halutessaan levittää myös lehtilannoitteita, kunhan varmistaa aineiden soveltuvuuden keskenään samaan tankkiseokseen.

Myös luomuöljypellavapelloilla rikkaäestykset ja mahdolliset aluskasvien kylvöt alkavat olla ajankohtaisia. Pellava kestää rikkaäestystä kohtalaisen hyvin 15 cm:n korkeuteen asti ja se yleensä kannattaa tehdä, jos rikkoja on selvästi taimettunut. Rikkaäestyksen yhteydessä voi kylvää esimerkiksi apilaa aluskasviksi (~3 kg/ha).

Ensimmäisessä kuvassa näkyy, että öljypellava on taimettunut tasaisesti ja rikkatilanne on melko hyvin hallinnassa kevytmuokatulla lohkolla. Kuva on otettu 10.6.2017.

Toisen kuvan lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että öljypellava on jo kasvanut yli 5 cm korkuiseksi ja pillikkeetkin ovat jo melko suuria. Tälle pellolle siemenrikkaruiskutus tehtiinkin pian kuvan ottamisen jälkeen 11.6.2017, mutta heinämäisten rikkojen sopivaa torjunta-ajankohtaa vielä odotellaan.

Lisätietoja rikkatorjunnasta on saatavilla Elixin viljelyneuvonnasta: tiina.uusitalo@elixioil.fi