24.7.2017

 

Linkki videoon: Siniristilippuiset pellavapellot

Yle uutisoi Elixi Oil Oy:n ja Luonnonvarakeskus Luken järjestämästä Suomi100-vuoden kunniaksi tehdystä siniristilippu tempauksesta seuraavasti:

 

”Pellavapellolle kasvanut siniristilippu kukkii sitkeänä koleassa kesässä: ”Eihän se Suomenkaan alkutaival helppo ollut”

Jokioisilla pellava kasvoi haasteellisesta kesästä huolimatta. Muutaman viikon ajan pellolla kukkii siniristipellava.

Siniristilippu pellavapellossa

Jokioisilla siniristilipun malliin kylvetyn pellavan alkutaival ei ole ollut helppo. Sen kasvua ovat koetelleet kylmät ja sateiset säät.

Keväällä kylvetty pellava on nyt komeimmassa kukassa. Kesän kehnot kelit ovat verottanut kukinnan kirkkainta loistoa, mutta kasvi on sitkeä. Sinisellä taivaalla kelluvat pilvet ovat kuin kansi sinisten ja valkoisten pellavien päällä.

Idea kahden pellavalajin kylvämisestä siniristilipun muotoon oli Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Marjo Keskitalon. Hän näkee siniristipellavan kesässä yhtymäkohtia myös Suomeen.

– Eihän se Suomenkaan alkutaival helppo ollut.

Pellavapelto on syntynyt tarkkojen laskelmien ja yhteistyön tuloksena. Esimerkiksi siemenet on saatu Elixi Oililta.

– Pellava symbolisoi vanhana viljelykasvina hyvin suomalaista sitkeyttä, sanoo Keskitalo.

Luonnonvarakeskus kerää talteen muistoja pelloista. Siniristipellavapellolla halutaan samalla myös herättää viljelijöitä miettimään uudenlaisia tapoja hyödyntää peltoja. Tuotantokasvien viljelyssä voi myös käyttää luovuutta.

– Peltoja voisi käyttää monipuolisemmallakin tavalla hyödyksi. Siniristipellavapelto on osa FutureCrops-hanketta, sanoo erikoistutkija Marjo Keskitalo.

Pelto on näyttävä areena taiteelle

Suomalaisilla pelloilla on erinomainen näkyvyys kesämatkailijoiden reiteillä. Pelloilla olevia rehupaaleja on käytetty esimerkiksi tukemaan rintasyöpäpotilaita. Paaleista on tehty myös taidetta. Ne kiinnittävät huomiota ja saavat aikaan keskustelua.

Erikoistutkija Marjo Keskitalo Luonnonvarakeskuksesta sanoo, että maanviljelijät ovat ammattilaisia, joiden ammattitaitoa hyödyntämällä pelloilla voitaisiin nähdä myös kasveilla aikaansaatua tilataidetta.

– Pellot ovat toki rehun- ja ruuantuotantoon, mutta ne voisivat olla myös paljon muutakin. Pelto voisi palvella ekosysteemiä monipuolisemmin, mutta toisaalta niissä voisi olla samaan aikaan myös tällaista visuaalista kauneutta.

Pelloilla oleva kasvitaide voisi toimia myös hyvänä keskustelunaloituksena.

– Olen kuullut, että joillakin tiloilla pidetään esimerkiksi pellonpiennartapahtumia. Näitä on aina hauska kuulla, sanoo Keskitalo.

Marjo Keskitalo sanoo, että todennäköisesti siniristipellavapelto kasvatetaan myös ensi vuonna.

– Tarkkaan en ole vielä mitään päättänyt, mutta ihan varmasti tällainen saa vielä jatkoa.”

Kirjoittanut: YLE Liisa Leinonen

Katso myös artikkeli Maaseuduntulevaisuudesta!