Kuvassa kauralohko, jossa kasvaa jääntipellavaa pahimmillaan ihan mattona syksyn suurista puintitappioista johtuen. Koko lohko ei onneksi ole kauttaaltaan näin jääntipellavan vallassa ja kaurakasvustosta se on helppo saada hallintaan.

 

 

4.6.2018

 

Erityisesti vuoden 2017 pellavanviljelijöiden kannattaa nyt olla tarkkana mahdollisen jääntipellavan eli viime vuodelta itäneen, rikkakasviksi jääneen pellavan suhteen ja tehdä kasvustokierroksia viime vuoden pellavalohkoillaan. Jos kyseisille lohkoille on tänä vuonna kylvetty jotakin viljaa, kemiallisia apukeinoja jääntipellavan torjuntaan löytyy hyvin. Muilla kasveilla tilanne on monimutkaisempi. Tärkeintä on arvioida jääntipellavan kokonaismäärää ja torjuntakynnyksen ylittymistä. Jos pellavaa on paljon, se voi haitata viljan puintia, sillä yleensä siinä vaiheessa pellava on vielä vihreää ja tuleentumatonta. Kannattaa siis huomioida pellavaan tehoava aine tankkiseoksessa, jos pellavaa vaikuttaa olevan ongelmaksi asti.

 

Bernerin kevätvehnällä tehdyissä kokeissa (v. 2013) pellavaan hyvin tehoaviksi aineiksi on todettu:

  • Ariane 2 l/ha
  • Broadway 150 g/ha + Dassoil 0,5 l/ha
  • Starane (XL, 180) 0,6 l/ha + Mustang Forte 0,75 l/ha

 

Jääntipellavaa on nyt havaittavissa erityisesti joillakin myöhään viime syksynä puiduilla lohkoilla: jos puintitappioita tuli suhteessa paljon, se näkyy nyt itäneinä siemeninä tai jopa jo vahvasti taimettuneina kasvustoina, lukuisista muokkauskerroistakin huolimatta. Itämisvoima voi siis olla uskomaton! Ongelmat ovat kuitenkin hyvin lohkokohtaisia, eikä osalla ole jääntipellavasta mitään murhetta.

 

Syksyllä puimatta jääneillä lohkoilla tilanne on taas osittain päinvastainen: joillakin lohkoilla siementen itävyys oli talven jälkeen heikko tai jopa täysin olematon. Toisaalta taas joillakin kevätpuiduilla tai jopa keväällä poltetuilla pellavalohkoilla on jo näkynyt jääntipellavaongelmaa: osa siemenistä on jäänyt maahan, säilyttänyt itämiskykynsä ja otollisissa oloissa lähtenyt kasvuun. Kannattaa siis seurailla jääntipellavatilannetta näilläkin lohkoilla kesän mittaan, koska luonnossa kaikki voi kuitenkin olla mahdollista.

 

Luomuviljelyssä jääntipellavaa voi kurittaa rikkaharauksilla sekä hallita toimivilla nurmikierroilla.

 

Kuivuudesta kovasti kärsivää kasvustoa ei kuitenkaan kannata vielä ruiskuttaa! Mahdollisten sateiden jälkeen jääntipellavaa voi myös taimettua lisää, joten tarkkailua tarvitaan.