Ostoskori on tyhjä.
11.6.2018
Öljypellavan rikkatorjunnat vuorossa alkukesällä
Kuivuus on paikoitellen verottanut niin öljypellavan kuin siemenrikkojenkin taimettumista, mutta silti ensimmäisiä siemenrikkaruiskutuksia on jo sopimusviljelijöiden pellavapelloilla päästy tekemään. Kuivuudesta kovasti kärsivää kasvustoa ei luonnollisesti pidä ruiskuttaa eikä kaikkialla ole rikkojakaan vielä paljoa taimettunut, mutta torjuntatarvetta on kaikkien kuitenkin jo syytä tarkkailla. Mahdollisten sateiden jälkeen niin pellava kuin siemenrikatkin intoutuvat kasvamaan. Pellava ei tunnetusti ole hyvä kilpailija rikkoja vastaan!
SIEMENRIKKATORJUNTA
Tavallisesti öljypellavan siemenrikkatorjunta tehdään pellavan ollessa noin 5-10 cm korkeaa ja rikkojen ollessa pienellä taimella. Hyviä tehoja on joskus saatu myöhemmässäkin vaiheessa, kun ruiskutus on sääolosuhteista johtuen viivästynyt. Laajatehoisin tankkiseos öljypellavan siemenrikkatorjuntaan on Ally 50 ST (0,8 – 1,0 tabl./ha) + Gratil (15-20 g/ha) + Sito Plus-kiinnite (0,1 l/ha). Muita vaihtoehtoja on Basagran SG (hellävarainen, mutta kallis), MCPA (kapeatehoinen – tehoaa hyvin mihin tehoaa) ja minor use-luvan saanut Matrigon 72 SG. Kannattaa huomioida, että siemenrikka-aineet yleensä pysäyttävät pellavan kasvun muutamaksi päiväksi ja vaalentavat kasvustoa, mutta satovaikutusta käsittelyllä ei ole.
Heinämäisten rikkojen torjunta
Heinämäisiin rikkakasveihin kuuluvat mm. juolavehnä, hukkakaura, jääntivilja sekä suorakylvössä ja kevytmuokkauksessa viime vuosina yleistynyt kylänurmikka. Heinämäisten rikkojen torjuntatarve ei aina ole ruiskutusajankohtana hyvin nähtävissä, mutta syksyllä ongelman laajuus voi yllättää. Juolavehnä torjutaan, kun siinä on 4-6 lehteä ja hukkakaura vastaavasti versoutumisensa lopussa. Huomioitavaa on, että siemenrikka-aineita ja heinämäisien rikkojen torjunta-aineita ei pidä laittaa samaan tankkiin vioitusriskin vuoksi: optimaalisinta on, jos voi pitää muutaman päivän taukoa ruiskutusten välillä. Öljypellavalta heinämäiset rikat on helppo torjua ja ainevalikoima on kattava:
- Targa Super 5 SC – hellävarainen pellavalle, teho erinomainen, toimii hyvin annoksella 2/l ha + Sito Plus kiinnite 0,2 l/ha
- Pilot Ultra
- Agil 100 EC tai Zetrola
- Focus Ultra
- Stratos Ultra
- Fusilade Max
- Select Plus – Pellavalle sallitulla käyttömäärällä 1 l/ha ei saada tehoa juolavehnään, mutta tehoaa kylänurmikkaan, hukkakauraan ja jääntiviljaan
RIKKOJEN HALLINTA LUOMUSSA
Luomuviljelyssä painotus on ennaltaehkäisevässä rikkatorjunnassa: lohkolla ei saa olla suurta rikkapainetta, kestorikat oltava hallinnassa, kylvösiemenmäärä tavanomaista suuremmaksi ja tavoitteena täyspeittävä ja aukoton kylvös. Öljypellavaa voidaan myös rikkaäestää tarpeen mukaan: ensimmäinen rikkaäestys tehdään pellavan ollessa noin 5-10 cm korkeaa ja toinen tarvittaessa juuri ennen kukintaa. Rikkaäestyksen hyötyjen on oltava luonnollisesti aina suuremmat kuin haitat! Rikkaäestyksen yhteydessä kannattaa kylvää aluskasviksi esim. apilaa (~3 kg/ha). Tarvittaessa tehdään pesäketorjuntaa, kitkentää, latvusniittoa ym.
Laser-öljypellava on taimettunut sopimusviljelijän pellolla Paraisilla kuivuudesta huolimatta erinomaisesti ja rikkatilanne on hyvin hallinnassa.