Sikke Sumarin rapeakuoriset aamiaissämpylät ovat olleet monen suomalaisen luottoreseptipankissa jo monen vuoden ajan, eikä syyttä!
Sämpylätaikina sekoitetaan kulhossa vaivaamatta sitä lainkaan, jätetään yön yli tekeytymään jääkaappiin ja paistetaan aina sen verran kerrallaan kun on tarvis – ja lopputaikina odottaa vuoroaan jällleen jääkapissa.
Sämpylät paistetaan kuumassa uunissa ihanan rapeiksi ja nautitaan lämpiminä voin kanssa. Onko mitään parempaa!
Testasimme korvata osan Siken reseptin jauhomäärästä Elixi Pellavansiemenrouheella ja raastoimme joukkoon myös porakkanaa tuomaan iloista väriä sämpylään.
Lopputulos oli täydellinen!
Ohje
Tarvitset:
- 7.5 dl vettä
- 25g tuorehiivaa
- 1 rkl suolaa
- 4 dl kaurahiutaleita
- 1 dl pellavansiemenrouhetta
- n. 6-7 dl vehnäjauhoja
- 2 raastettua porkkanaa
- Kourallinen pellavansiemeniä ja seesaminsiemeniä sämpylän pinnalle
Tee näin:
Sekoita vesi, hiiva, suola, porkkanaraaste, kaurahiutaleet ja pellavansiemenrouhe keskenään.
Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan kunnes taikinastasi tulee puuromaista, älä vaivaa. Taikina saa jäädä löysähköksi.
Kelmuta kulho ja laita jääkaappiin yöksi.
Seuraavana aamuna laita uuni lämpeämään 220 asteeseen ja lusikoi taikinaa pellille rennosti, sämpylät saavat olla rustiikkisen muotoisia! Ripottele päälle siemeniä.
Paista noin puoli tuntia ja tarjoile rapsakoina voin kanssa.
Vinkki: älä peitä sämpylöitä kuumina keittiöpyyhkeellä, mikäli haluat säilyttää rapean kuoren.